Puolustusvoimat

Hannu huolehtii sähköturvallisuudesta

Erikoisupseeri, insinöörikapteeni Hannu Rautiolle työn keskiössä ovat kenttäsähköjärjestelmät, -⁠sähkönjakelu ja sähköturvallisuus. Hän työskentelee sähköpäällikkönä Karjalan prikaatissa Vekaranjärvellä.

Puolustusvoimissa sähkö ja sähkölaitteet ovat oleellinen osa toimintaa. Erilaisia sähkölaitteita käytetään sähköturvallisuuden kannalta haastavassa ympäristössä eli maasto-olosuhteissa. Sähköjärjestelmien käyttöön tarvitaan osaamista ja valmennusta, jolla tähdätään kokonaisvaltaiseen suorituskykyyn toimia eri järjestelmien kanssa tehokkaasti kaikissa tilanteissa.

– Mikäli jokin määrätty järjestelmä ei saa sähköä, voi merkittäväkin tehtäväkokonaisuus jäädä toteuttamatta. Kallis ja tehokas asejärjestelmäkin saattaa muuttua yksittäiseksi vajaalla kapasiteetilla toimivaksi aseeksi, jos ei järjestelmäkokonaisuuden toiminnan selkärangan muodostavat sähköjärjestelmät ole kunnossa ja osaavissa käsissä.

Taitoa sähkönkäyttöön, kykyä ratkaista ongelmia

Yhtenä osana työtään Rautio kouluttaa sähköturvalliseen laitekäyttöön laajaa joukkoa varusmiehistä henkilökuntaan. Käyttäjillä sähköalan tuntemus ja käyttökokemukset voivat vaihdella paljonkin. Osalle sähkö on pistorasiasta aina tarjolla oleva itsestäänselvyys, kun taas toisessa ääripäässä on jo valmiita sähköalan ammattilaisia, jotka tiedostavat esimerkiksi sähkönjakelun haavoittuvuuden.

– Varmistan muun muassa, että sähköä osataan käyttää ilman tapaturmia ja kalustoa tehokkaasti hyödyntäen. Tehtäväni on myös kouluttaa sähkönkäyttäjiä niin, että he osaavat ratkaista vastaantulevat ongelmat. Näen työni merkityksen esimerkiksi siinä, että omalla työpanoksellani pystyn tuomaan niin varusmiesten kuin henkilökunnankin sähkönkäyttöön turvallisuutta ja toimintavarmuutta. Sähköjärjestelmät ovat vain yksi pieni osa maanpuolustuksen materiaalia ja osaamista, mutta ne muodostavat uskottavan maanpuolustuksen ketjussa yhden oleellisen lenkin.

Motiivina maanpuolustus

Rautio on työskennellyt Puolustusvoimissa viitisen vuotta. Sitä ennen hän toimi pitkään käyttöinsinöörinä yksityisessä jakeluverkkoyhtiössä. Vapaa-aikaan on aina kuulunut puuhailu muun muassa erilaisten sähkövehkeiden, vahvistimien ja radioiden kanssa. Puolustusvoimat oli ennestään tuttu muun muassa maakuntajoukkojen aktiivina ja Maanpuolustuskoulutuksella kouluttajana toimimisen myötä. Erilaiset vapaaehtoisen maanpuolustuksen harrastusmuodot ovat olleet Raution elämässä tiiviisti mukana aina varusmiespalveluksen päättämisestä asti.

– Olen niin sanotusti hivuttautunut pikkuhiljaa Puolustusvoimien oven väliin. Kun työ tuli tarjolle, ei tarvinnut kahta kertaa miettiä hakemista. Jouduin toki pohtimaan esimerkiksi työmatkaa. Kun ennen kuljin töihin kätevästi polkupyörällä, nyt minulla on matkaa 80 kilometriä. Silti valitsin Puolustusvoimat. Pitkämatkalaisena arvostan mahdollisuutta tehdä työtä soveltuvilta osin myös etänä.

Työn vaihtelevuus, hyvä ilmapiiri ja koulutusmyönteisyys saavat sähköpäälliköltä kiitosta. Rautio suosittelee Puolustusvoimia henkilöille, jotka kokevat maanpuolustuksen tärkeäksi. Jos oma osaaminen johonkin tehtävään soveltuu ja kokee maanpuolustuksen arvot omikseen, kannattaa ehdottomasti hakea.

– Olen päässyt työyhteisöön hyvin mukaan ja koen, että täällä arvostetaan kollegaa aselajista ja vastuualueesta riippumatta. Tässä ollaan myös jatkuvan oppimisen tiellä. Sähköalan standardit elävät koko ajan, joten omaa osaamista on pidettävä yllä.