Vahvaa panostusta henkilöstön osaamiseen
Henkilöstön ammattitaito rakentuu Puolustusvoimissa työssä oppimalla, esimiehiltä, vertaisilta ja alaisilta oppimalla sekä kouluttautumalla. Puolustusvoimissa onkin vahva koulutuskulttuuri; henkilöstö voi kouluttautua eteenpäin ja kehittää säännöllisesti omaa osaamistaan.
Tutkinnoista täydennyskoulutukseen
Henkilöstön koulutus jakautuu sotatieteellisiin perus- ja jatkotutkintoihin sekä täydennyskoulutukseen. Käytössä on niin henkilökohtaiset koulutussuunnitelmat kuin yksilöiden ja organisaatioiden osaamiskartoitukset.
Perustutkinnot käsittävät sotatieteiden kandidaatin ja maisterin tutkinnot, jatkotutkintoja ovat yleisesikuntaupseerin ja sotatieteiden tohtorin tutkinnot.
Täydennyskoulutusta on kaikki palkatulle henkilöstölle tarjottava koulutus, esimerkiksi aliupseerikoulutus, esiupseerikurssi, toimialapäällikkökurssit, maanpuolustuksen laaja ammatillisesti pätevöittävä koulutusohjelma (PD-opinnot) ja ylemmän päällystön kurssi.
Koulutusta kehitetään ja uudistetaan
Koulutusta kehitetään parhaillaan, ja tavoitteena on toteuttaa uusimuotoiset upseerien tutkinnot ja täydennyskoulutus vuoden 2025 alusta. Kaikissa tutkinnoissa tarkastetaan opetuksen sisältö, opetukseen sisällytetään myös sotilaallisen liittoutumisen ja turvallisuusympäristön aiheuttamat muutokset. Lisäksi kieliosaamista ja -testausmahdollisuutta kehitetään.
Puolustusvoimissa osaamistarpeita tunnistetaan, ja täydennyskoulutusjärjestelmää kehitetään puolustushaaroissa, aselajeissa ja eri toimialoilla aktiivisesti. Myös kansainvälisen koulutusyhteistyön merkitys on kasvanut Nato-jäsenyyden myötä.
Koulutuksella varmistetaan osaaminen normaali- ja poikkeusolojen tehtävissä, ja täydennyskoulutuksella taataan osaaminen, kun toiminta- ja työympäristö muuttuu tai henkilö siirtyy toiseen tehtävään.