I krigskonstens kärna – Försvarshögskolan
Försvarshögskolan (FHS) är en militärvetenskaplig högskola som hör till Försvarsmakten och vars centrala uppgift är att utbilda högt kvalificerad personal för Försvarsmakten och Gränsbevakningsväsendet.
Studierna vid högskolan kombinerar akademisk teori med praktisk utbildning. Från Försvarshögskolan utexamineras sakkunniga ledare. Även forskning är en viktig del av Försvarshögskolans uppgifter; den senaste militärvetenskapliga forskningen utnyttjas effektivt i högskolans undervisning. Försvarshögskolans tredje uppgift är samhällelig påverkan.
Mångsidiga forskningsområden
Den militärvetenskapliga forskning som bedrivs vid Försvarshögskolans tre olika ämnesinstitutioner kan indelas i åtta forskningsområden:
- Operationsteknik och taktik
- Krigshistoria
- Ledarskap
- Militärpedagogik
- Militärteknik
- Krigsekonomi
- Strategi
- Militärsociologi
Dessutom bedrivs forskning inom bland annat militärmedicin och logistik. Det är dock viktigt att undvika skarpa gränsdragningar mellan de olika forskningsområdena, eftersom många av dagens säkerhetsutmaningar kräver ett tvärvetenskapligt perspektiv.
Intensivt forskningssamarbete i Finland och utomlands
Försvarshögskolans forskningsverksamhet stöder det militära försvaret och den övergripande säkerheten i samhället. Den forskning som produceras tillämpas mångsidigt på både Försvarsmaktens och samhällets behov.
Forskningsverksamheten blir mångsidigare och kompletteras i allt högre grad av forskningssamarbetet med utvalda partner samt genomförandet av forskningsprojekt som delvis finansieras externt. Extern finansiering ger högskolan en bättre flexibilitet att snabbt reagera på förändrade situationer och informationsbehov.
Försvarshögskolan bedriver aktivt forskningssamarbete med såväl nationella som internationella civila och militära universitet samt akademiska forskningsinstitut. Det nära samarbetet bidrar till att förmedla forskningsresultat av hög kvalitet för Försvarsmaktens behov.
I Finland samarbetar Försvarshögskolan med både finländska civila universitet och olika forskningsanstalter och -institut. Det internationella samarbetsnätverket bygger på aktivt forsknings- och undervisningssamarbete särskilt med nordiska och europeiska krigshögskolor.