Puolustusvoimat

Militärpersoner och civila tryggar Finlands självständighet tillsammans

Vid Försvarsmakten arbetar både personer som har militär utbildning och personer som har en civil utbildning. Det finns cirka tusen olika uppgifter och arbetet utförs på olika håll i Finland. Det totala antalet anställda uppgår till över 13 000.

Militärpersonerna utför oftast operativa lednings-, planerings-, underrättelse-, utbildnings-, underhålls- och bevakningsuppgifter. Cirka två tredjedelar av personalen är militärpersoner.

Civilpersonerna har mångsidiga expert- och ledningsuppgifter samt utförande arbete och yrkesuppgifter. De är till exempel experter inom teknik, informationsteknologi, hälsovård, förvaltning, kommunikation och logistik.

Att leda människor

I militära uppgifter behövs enligt överstelöjtnant Jussi Puustinen i synnerhet ledarförmåga, initiativ- och verkställighetsförmåga samt sociala färdigheter.

– Militärpersoner måste vid behov kunna leda omfattande och även komplicerade uppgiftshelheter, men dessutom behöver de goda sociala färdigheter, eftersom de arbetar med människor och leder människor i sitt arbete.

En särskild kultur och orsaken att finnas till

Antalet civilpersoner vid Försvarsmakten uppgår till cirka 4 500. Av civilpersonerna krävs inte beväringstjänst eller frivillig militärtjänst för kvinnor.

Karaktäristiskt för Försvarsmakten är enligt utvecklingschef, diplomingenjör Tiina Turunen uttryckligen en egen kultur och ett gemensamt mål, att trygga ett fungerande samhälle. Arbetsuppgifterna i sig skiljer sig inte nämnvärt från motsvarande uppgifter i civila företag.

– Jag har arbetat i civila företag tidigare. Expert- och ledningsuppgifter och övriga uppgifter utförs precis på samma sätt här.

Försvarsmakten utvecklas, är modern och social

Vid Försvarsmakten har alla samma mål: att trygga självständigheten. Det betydelsefulla i arbetet är enligt Tiina Turunen att allt arbete främjar försvarsförmågan och bidrar till att uppgifterna fullgörs, oberoende av om uppgiften är att stödja enskilda projekt eller planera någonting på lång sikt. 

– Det är fint att kunna konstatera att man själv har bidragit till detta, även om det självfallet är resultatet av samarbetet mellan en stor grupp experter. Men det känns mycket fint att ha fått dra sitt strå till stacken.

Även Puustinen upplever att den egna arbetsinsatsen är viktig och stärker i liten skala försvaret och den övergripande säkerheten i Finland. Båda berömmer sammanhållningen, arbetskulturen och -klimatet samt den fina gemenskapen vid Försvarsmakten. Även arbetssätten och -formerna moderniseras, vapenslagen blir allt mer tekniska och Försvarsmakten utvecklas och internationaliseras hela tiden.

– Det är inte bara militärpersoner som kan delta i internationella uppdrag, utan även civila, påminner Turunen.